A sokszínű alma

almaAz alma a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcs Magyarországon. Köszönhető ez többek között annak, hogy az egész ország területén termeszthető. A tápdús, kissé nyirkos, mély rétegű, enyhén meszes talajt kedveli a leginkább. Gömbölyded termésén felül és alul is 1-1 bemélyedés található. A felső mélyedésből eredő kocsány segítségével csüng a fán, míg az alsó mélyedés 5 elszáradt csészelevelet tartalmaz. A gyümölcs héja viaszos, és érett állapotban fajtától függően más-más színű lehet: piros, zöld vagy sárga. A gyümölcshús édes vagy savanykás íze szintén fajtafüggő. Közepén 5 hártyás rekeszben ülnek a magok. Az ilyen termést nevezzük, almatermésnek.

Feldolgozás

A téli almafajták megfelelő körülmények között ősztől tavaszig tárolhatóak, így friss, magyar alma fogyasztására szinte egész évben lehetőség van. Emellett számos feldolgozott termék készíthető belőle. Ilyen pl. a szűrt vagy rostos almalé, a sűrítmény, az almachips, a fagyasztott almaszelet, aszalvány, szósz, befőtt, bébiétel, almabor, almalekvár.

Beltartalmi jellemzők

Granny Smith almafa

Az alma összetétele:

  • Víztartalom: 90%
  • Szénhidráttartalom: 9-14%
  • Almasavtartalom: 0,4-1 g / 100g
  • C-vitamin tartalom: 5 mg / 100g
  • B-vitamin tartalom: 100 mikorgramm / 100g
  • Rosttartalom: 1,3%

 

Rendszertani besorolás

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Alcsalád: Almaformák (Maloideae)

Tudtad-e?

  • Korunk egyik népszerű üdítőitalának, a Coca-Colanak is fontos alkotóeleme az almasűrítmény.
  • Réges-régen az almát is a gyógynövények közé sorolták. Egészen különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik hajtóerejét. Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a gyümölcsök sorából.
  • Nyersen fogyasztva segíti az emésztést, vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza.
  • Az alma húsa gazdag pektinben, amely csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora.
  • Az alma pektinanyaga segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A városban élő kismamáknak és gyermekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása.
  • Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztés körüli zavar esetében.
Néhány, hazánkban is gyakori fajta

Gala

Gala alma

Szín: piros

Íz: édes

Érési idő: augusztus vége - szeptember vége

Tárolhatóság: 3-4 hónapig tárolható

Golden Delicious

Golden delicious alma

Szín: sárgászöld

Íz: édeskés

Érési idő: szeptember vége - október eleje

Tárolhatóság: jól tárolható (6 hónap)

Granny Smith

Granny Smith alma

Szín: zöld

Íz: enyhén savanykás

Érési idő: október közepe - november eleje

Tárolhatóság: jól tárolható (április végéig)

Idared

Idared alma

Szín: piros

Íz: enyhén savanykás

Érési idő: október eleje - vége

Tárolhatóság: jól tárolható (áprilisig)

Jonagored

Jonagored alma

Szín: piros cirkás

Íz: édes

Érési idő: szeptember vége - október eleje

Tárolhatóság: januárig tárolható
 

Jonathan

Jonathan alma

Szín: bíborbörös

Íz: enyhén savanykás

Érési idő: november eleje - vége

Tárolhatóság: 1-2 hónapig tárolható

Red Rome

Red Rome alma

Szín: Vörös

Íz: semleges (inkább savanykás)

Érési idő: október eleje - közepe

Tárolhatóság: jól tárolható

Topaz

Topaz alma

Szín: piros

Íz: kellemesen savanykás

Érési idő: október közepe - november eleje

Tárolhatóság: jól tárolható (áprilisig)