Cékla

A céklának számtalan jó tulajdonsága van. A kissé földízű, édeskés zöldség megosztó, már ami a kedvelését illeti. Akik fogyasztják, azok is többnyire csak savanyúság formájában, pedig a cékla nyersen és főzve is finom, tápláló és számtalan jótékony hatással rendelkezik.

A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses. A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik.

Jótékony hatásai:

  • Vérképző: A vérszegénység - anémia - nagyjából egymilliárd embert érint világszerte. Kialakulásának hátterében leggyakrabban a vashiány áll. Amennyiben a laboreredményeid vashiányt mutatnak, neked is érdemes több céklát fogyasztanod. A rubinvörös növény ugyanis rendkívül erős vérképző hatású, mely tulajdonságát már a népi gyógyászat is ismerte. Ez azonban nemcsak annak köszönhető, hogy több vas van benne, mint más zöldségekben, hanem a benne lévő nyomelemeket a test jobban tudja hasznosítani.
  • Levében van a legtöbb vitamin: Gyógyhatását a benne lévő számos vitaminnak, ásványi anyagnak köszönheti: többek között bővelkedik C-, illetve B-vitaminokban, béta-karotinban, de sok vasat, rezet, folsavat, magnéziumot, kalciumot is tartalmaz.
  • Fejlődési rendellenességek ellen is hatásos: zöldségben található folsavnak köszönhetően a terhesség korai szakaszában számos fejlődési rendellenesség kialakulása is megelőzhető a céklával, ezért a kismamák számára különösen ajánlott a fogyasztása.
  • Javítja az állóképességet: Ha rendszeresen sportolsz, ne feledkezz meg a céklaléről, mely állóképesség-fejlesztő tulajdonságokkal is rendelkezik. Mindez a zöldség szokásosnál magasabb nitráttartalmának köszönhető. Ráadásul segíti a sebgyógyulást, és az izomszövet épülését is.
  • Elbutulás ellen: Nem is gondolnád, de a cékla a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Hatásos lehet az Alzheimer-kór ellen is.

Érdekességek:

  • A céklát már az ókorban is termesztették. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták.
  • A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését.
  • Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.