Hangulatjelző lehetőségek


Az eredetijét Harvey Ball találta ki ban egy biztosítócég számára.

hangulatjelző lehetőségek

Az arcot a két Spain fivér, Bernard és Murray népszerűsítette tovább, akik pólók, bögrék, gombok, matricák és egyéb tárgyak díszítésére használták fel. Végül az internetkultúra egyik alapja lett, mint érzelmet kifejező ikon. Az interneten a hangulatjelek azért terjedtek el, hogy pótolják a beszélgetés során az arckifejezéseket, gesztusokat, amik nélkül a mondanivaló néha félreérthető.

A japán tradíció az érzelmek kifejezésében visszafogottságot követel meg [ forrás?

hangulatjelző lehetőségek

A szem környékét azonban nehezebb tudatos ellenőrzés alatt tartani mint a száj környékét, így egy japán a másik érzelmeit inkább annak szeméből próbálja meg kiolvasni. Egy amerikai ezzel szemben, mivel ott az érzelmek erőteljes kifejezése a norma, inkább beszélgetőtársa száját figyeli. Japánból elindulva terjedőben vannak az emodzsik vagy képbetűk.

hangulatjelző lehetőségek

Ezeknél nem szükséges a fejünket balra billenteni, ha szemügyre akarjuk venni őket. Gyakori, hogy nem csak ASCII jelekből állanak, hanem japán írásjegyeket is tartalmaznak, elsősorban katakanát.

Nagy Norbert: Opciókban rejlő lehetőségek

Ezáltal a kifejezés lehetőségei hangulatjelző lehetőségek. A modern japán mobiltelefonok hangulatjelző lehetőségek tucatjait képesek tetszés szerint kandzsiba vagy emotikonokba átalakítani.

Hol van?