Őszibarack, a gyümölcsök királynője

őszibarackAz őszibarackot a gyümölcsök királynőjének tartják. Az érett, illatos és ízletes őszibarack gyümölcsök fogyasztása üdítő. A lédússágnak és a kedvező cukor-sav aránynak köszönhetően - a többi gyümölcshöz viszonyítva - egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból.

Termesztése 4000 évvel ezelőtt kezdődött. Őshazájának régebben Perzsiát tartották. A kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült. Oliver De Serres 1604-ben megjelent kertészetről szóló munkájában (Théatre d’Agriculture), már 12 fajtát ír le.

Az őszibarack-termesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténység terjesztésével párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték, és valószínűleg szaporították is az őszibarackot. Franciaországban keletkeztek az első faiskolák is, 1628-ban már 27 fajtát, 1667-re pedig már 38 fajtáról tesznek említést. Innen terjedt el Belgiumba, Hollandiába, Németországba, de Angliába is.

Beltartalmi értékei

Az őszibarack gyümölcseinek víztartalma magas (88%), energia- (170KJ/100g), szénhidrát- (9%), és fehérjetartalma (0,7%) a csonthéjas termésűek között alacsonynak számít. Kedvező a rostok magasabb aránya és az intenzív sárga hússzínért felelős karotintartalom (0,5%). A cukrok közül domináns a szacharóz, jóval kisebb mennyiségben fordul elő a glükóz és a fruktóz. Arányuk: 8:1:1.

A gyümölcsben 0,7% összes savból legnagyobb részt (70%) az almasav képvisel, a citromsav aránya ennek csak harmada, a borostyánkősav mennyisége elhanyagolható. A nektarinok savtartalma általában magasabb, mint a hagyományos friss fogyasztású fajtáké. Az őszibarackban megtalálható vitaminok, makro- és mikroelemek mennyisége átlagosnak mondható.

őszibarackfaRendszertani besorolás

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Nemzetség: Prunus
Alnemzetség: Amygdalus

Tudtad-e?

  • Az őszibarack közeli rokonságban van a mandulával.
  • Az őszibarack termesztésére a 30. és 45. északi és déli szélességek közötti területek a legmegfelelőbbek.
  • Az új őszibarackfajták közel 50%-át az USA-ban állítják elő.
  • A magyar nyelvben „őszibarack” néven említjük összes termesztett és magról kelt változatát, ami voltaképpen helytelen, mert nem „őszi”, hiszen a fajtától függően nyár közepétől érik.
  • Helyes elnevezése csak a barack lenne, ami azért okoz némi bonyodalmat, mert a kajszibarackot is értjük rajta. A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a "kopasz barack" elnevezést is.

(Forrás: Dr. G. Tóth Magdolna: Gyümölcsészet)