Sárgarépa

A sárgarépa az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Több változatát termelték ki szerte a világban. A legjobb az, amelynek szép narancs színe van, az tartalmazza ugyanis a legtöbb karotint, az A vitamin elő-vitaminját. Táplálékunk szerves része. Fogyasztjuk főve, illetve párolva, vagy salátakeverékhez, de leghatásosabb nyersen a kicentrifugázott leve.
Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak, vagy azoknak, akik megszokásból rágnak valamit.

Jótékony hatásai:

  • Csodát tesz a bőrrel: a magas A-vitamin és antioxidáns tartalma révén rengeteg bőrprobléma megelőzhető a fogyasztásával, és segít a bőr egészségének megóvásában. Répából különösen olcsón lehet jó hatásfokú arcmaszkokat készíteni.
    A répalé fogyasztása segít megtisztítani a bőrt, sőt a rostos lével a pattanások is eltüntethetőek, megelőzhetőek. A répa C-vitamin tartalma elősegíti a szervezetben a kollagén termelést, ami javítja a bőr rugalmasságát, késlelteti a bőr öregedését.
    A répa fogyasztása elősegíti a bőrünk védelmét a káros napsugarakkal szemben is, erősítik a leégés elleni immunitásunkat, valamint a száraz bőr ellen is kiváló a répalé.
  • Erősíti a fogakat: A répa mintegy természetes fogkefe, segít eltávolítani a fogkövet, eltávolítja a fogak közül az ételmaradékokat. Erősíti a fogínyt és a nyáltermelést, amivel kiegyenlíti a szájüreg ph értékét, csökkenti a lyukas fogak kialakulásának esélyét. A répa ásványi anyagai elpusztítják a szájüregben található káros baktériumokat.
  • Jót tesz a hajunknak: A répa vitamintartalma segíti a hajszálak vastagodását, a haj erősödését és a fényének növelését. A rendszeres répalé fogyasztás bizonyítottan jót tesz a hajnak. A répa C és E-vitaminjai serkentik a fejbőr vérkeringését, ami késlelteti az őszülést, sőt, segíti a haj növekedését.
  • Segíti az éleslátást: A béta-karotin a provitaminok közül a legkedvezőbb módon alakul át A-vitaminná, így hatásában számolnunk kell az A- vitamin szerepével is táplálkozásunkban. A-vitamin szükséges a növekedéshez, a csontfejlődéshez, valamint az immunfolyamatok, a látás és a hámszövet épségének fenntartásához. Látási zavarok enyhítésére, megszüntetésére fogyasszunk sárgarépa levet. Segít pl. a szürkületi vakság legyőzésében.

Forrás:
http://vitalitas.hu
http://ismerteto.com
http://friss.blog.hu