A gyógyító szilva

SzilvaA szilva hazánkban a legelterjedtebb gyümölcs: minden magyar állampolgárra két szilvafa jut. A szilvafák száma jelenleg az ország gyümölcsfáinak egynegyedét teszik ki. Ezek döntő többsége házikertekben, szőlők között, utak mentén, kertekben és udvarokban áll.

A kutatók a szilva őshazáját a Földközi-tenger keleti medencéje környékére teszik; valószínű, hogy Szíria, Irán, Örmény-Török- és Görögország népei termelték először. A természetleírással is foglalkozó római írók gyakran említik a szilvát. Ovidius a Metamorphoses (Átváltozások) című költeményében már pontos leírást ad róla: "...és nedvdús szilvát, nemcsak feketét, de olyant is, mely sárgásan tud vetekedni a zsenge viasszal."

A szilva viszonylag gyorsan elterjedt Európában az 56. északi szélességi fokig. Eljutott a többi kontinensekre, amelyek közül főként Dél-Amerikában (Argentína) termelnek sokat belőle. Európa adja a szilvatermés zömét. A legnagyobb szilvatermelő állam Románia, Németország és Bulgária, utána Magyarország következik. Sok szilvát termel még Franciaország, Lengyelország, Olaszország és az USA is.

Magyarországnak szinte minden táján folyik szilvatermelés kisebb-nagyobb mértékben. Elterjedtségére mutat számos szilvára utaló nevünk (Szilvásvárad, Szilvágy, Szilvás, Szilvásszentmárton, Vasszilvágy stb.) is.

A szilvák "családja" roppant népes és változatos. Ha csak a színüket vesszük: vannak köztük zöldek (Zöld ringló), lilák (Ageni, Althann), kékek (Besztercei, Stanley), pirosak (Vörös szilva) és sárgák (Mirabella).

Virágaik színe általában a fehértől a rózsaszínig váltakozhat, 5 szirom- és 5 csészelevelük van. Egyszerű vagy ernyős virágzatúak, 2-6 vagy több fürttel. Magvaikat vastag, csontkemény burok veszi körül. Leveleik egyszerűek vagy lándzsásak, gyakran fogazott szélűek.

Az egész bolygón több fajtája létezik, attól függően, hogy melyik országból származik, színük, méretük és jellegük alapján különböztethetjük meg. A szilvafa általában májustól szeptemberig ontja termését, a viszonylag egyforma nagyságú gyümölcsöket. Minden szilva közepes paradicsom nagyságú (5-6cm átmérőjű és 70g), kis bemélyedéssel ott, ahol a szár van. A belső, húsos része lédús, színe a sárgától, fajtól függően, a halványkék vagy zöld színekig terjed. Minden gyümölcsnek vastag, és kőkemény magja van.

Rendszertani besorolásSzilvafa

Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Rózsavirágúak (Rosales)
Család: Rózsafélék (Rosaceae)
Alcsalád: Szilvafélék (Prunoideae)
Nemzetség: Prunus

Felhasználása

aszalt szilvaA szilva az olcsóbb gyümölcsök közé tartozik, mégis évente és fejenként mindössze 7 kg-ot fogyasztunk el belőle. Az utóbbi időben kezdik felismerni értékeit, és emelkedik a piacon is a megbecsültsége. Jogosan, mert beltartalma igen figyelemreméltó: kalóriaértékben csak a dió és a mandula haladja túl. Cukortartalma magas, ezért fogyókúrázók csak mértékkel élvezzék. Sokoldalúan felhasználható, kitűnő alapanyag frissen és aszalva is. Finom lekvár készül belőle a téli hónapokra, befőttként remek kísérője a húsételeknek. A kompót megfőzhető víz és cukor nélkül, csak a saját levében. A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát előnyösen befolyásolja azoknál, akik sok fehérjét és keményítőt fogyasztanak. Vitamintartalma nem magas, de a benne lévők szinte maradéktalanul felszívódnak.

 

A szilva jótékony hatása

 • Kiváló az étrendi hatása: a reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a székrekedésnek. A szilvában lévő mangán lökést ad az emésztést segítő enzimeknek.
 • Kevesen tudják, hogy a szilva gyógyít is, az egyik legjobb vértisztító.
 • A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.
 • Ha a beáztatott aszalt szilvát 20 percig főzzük, a kihűlt lében igen sok ásványi anyag marad. Ha naponta fogyasztjuk a levét, serkenthetjük vele a vese működését.
 • A kálium és a szerves nátrium egymásra hatása szabályozza a szervezet vízháztartását.
 • A szilva kiváló C-vitaminforrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
 • A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. A tanulmányok következtetései szerint, ez a vitamin véd a tüdőrák és a rák szövődményei ellen.
 • Gazdag olyan B vitamin komplexekben, mint a niacin, a B6-vitamin és a pantoténsav, ezek együtt elősegítik a szervezetben a proteinek és a zsírok anyagcseréjét.
 • K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

Népdalok

 1. Hull a szilva a fáról, most jövök a tanyáról
  Ej, haj ruca-ruca kukorica derce

  Egyik ága lehajlott, az én rózsám elhagyott
  Ej, haj ruca-ruca kukorica derce

  Ha elhagyott egy évre, elhagyom én kettőre
  Ej, haj ruca-ruca kukorica derce

  Ha elhagyott kettőre, elhagyom én örökre.
  Ej, haj ruca-ruca kukorica derce

  Kis kalapom fekete, páva tolla van benne.
  Ej, haj ruca-ruca kukorica derce

 2. Éva, szívem, Éva, most érik a szilva,
  Terítve az alja, felszedjük hajnalra.

  Sütött ángyom rétest, nem adott belőle,
  Kivitte a kertbe rózsás keszkenőbe.

Források: wikipedia
edenkert.hu
balintgazda.hu
astronet.hu