A szépítő szőlő

szőlőA szőlő évmilliók óta jelen van a Földön, a módszeres termelést a kaukázusi népek kezdték el, mintegy nyolcezer évvel ezelőtt. Európával a rómaiak ismertették meg e nemes gyümölcsöt. A görögök és rómaiak kultuszszerűen használták a szőlőt. A középkorig levét csupán azok élvezhették, akiknek a kertjében megtermett. A kolostorok földjein a középkortól új és új szőlőfajták születtek. A barátok aprólékos gonddal válogattak közülük. Eleinte szívesebben készítettek vörösbort, hiszen az Krisztus kiontott vérét jelképezi. Később a fehérbor is népszerűvé vált. Nemes, sokáig érlelhető borok csupán a 16. század második felétől léteznek.

Hazánk területén több, mint ezer éve termesztenek szőlőt. Honfoglaló őseink az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak. A szőlő hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény, a meleg, és tápanyagban gazdag a talaj.

szőlőbokor

A szőlő a szőlőfélék családjának egyik sok fajt magába foglaló nemzetsége. Minden ide tartozó növény közös jellemzője, hogy fás szárúak, terméseik fürtökben helyezkednek el, és levelük általában tenyeresen összetett. Számtalan színű, ízű, bogyónagyságú fajtája ismert, az apró szemű, szinte fekete félvad fajtától az ujjbegynyi sárga "kecskecsöcsű", nemesített csemegeszőlőig. Megkülönböztetünk bor- és csemegeszőlő fajtákat, de több fajta ún. kettős hasznosítású (például Oporto, Chasselas, Irsai Oliver).

 

Népdalok

 1. Ettem szőlőt, most érik, most érik, most érik,
  Virág Erzsit most kérik, most kérik, most kérik.
  Kihez ment a levele? Garzó Pista kezébe.
  Hej, rica, rica, rica, hej, Pista te!

 2. Érik a szőlő, hajlik a vessző, bodor a levele
  Két szegény legény szántani menne, de nincsen kenyere.
  Van vereshagyma a tarisznyába, keserű magába
  Szolgalegénynek, hej, a szegénynek de kevés vacsora

 3. Ősszel érik babám a fekete szőlő,
  Te voltál az igazi szerető.
  Bocsáss meg, ha vala valaha vétettem,
  Ellenedre babám, rosszat cselekedtem.

 

Néhány hazánkban is népszerű szőlőfajta

Anita szőlőItali csemegeszőlő

Néró csemegeszőlő

Anita Fürtje igen nagy, bogyói piros-rózsaszín színűek.
Érési idő: szeptember eleje - közepe
Csaba gyöngye Bogyói halványsárgák.
Korai érésű, már július közepétől - végétől fogyasztható
Irsai Olivér Fürtjei kúp alakúak és közepes nagyságúak, bogyói aranysárgák.
Augusztus közepétől szüretelik.
Itália Fürtje nagy, sárgásfehér bogyói szintén nagyok.
Igen késői érésű, érési ideje október közepe.
Izabella Fürtje közepesen nagy, bogyói sötétlila színűek.
Október elején érik.
Kékfrankos Közepes fürtjeit gömbölyded, kék színű szemek alkotják.
Érési időszak: szeptember vége
Néró Nagyfürtű, bogyója sötétkék színű.
Érési idő: augusztus vége - szeptember eleje
Teréz Fürtjei igen nagyméretűek, bogyói kissé megnyűlt alakúak, zöldessárga színűek.
Érési időszak: szeptember közepe
Zenit Magyar nemestésű fehérborszőlő fajta. A bogyók apróak, a fürt sem nő túl nagyra.
Érési időszak: szeptember vége - október eleje
 

Szervezetre gyakorolt hatása

fehér szőlőA szőlő eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat, megszépíti a bőrt, magnézium-, foszfor- és cukortartalma energiát kölcsönöz a testnek, vitaminjai erősítik az immunrendszert, magvának hatóanyagai ápolják a szívet és az érrendszert, tisztítják a májat. Maga a gyümölcshús illetve -lé is rendkívül gazdag tápanyagforrás. A szőlőmag kivonata, a szőlőmagolaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat, és megelőzi az érelmeszesedést. Jó hatású lehet azok számára is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Vitamin- és ásványi anyagtartalma, vértisztító hatása miatt természetes afrodiziákumként is számon tartják. A nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. A gyümölcs, de különösen a frissen préselt szőlőlé nemcsak az emésztést segíti, hanem hatékony idegerősítő, feszültségoldó és regeneráló táplálék is egyben. Azonban mint minden otthon préselt gyümölcslevet, a szőlő levét is mindig hígítsuk fel vízzel fele-fele arányban, mert e nélkül puffadást, hasmenést okozhat.

Beltartalmi értékei

A szőlő gazdag vitaminokban, és bár nincs benne sok C-vitamin, jelentős mennyiségben tartalmaz E-, B1- és B5-vitamint. 18 százalékos vagy magasabb cukortartalma miatt a legnagyobb energiatartalmú gyümölcs. 70%-a víz. Kilogrammonként 6-9 g fehérjét, 5 g zsírt; 180 g szőlőcukrot, 5 g szerves sót, 130 g rostot tartalmaz. Érthető, hogy akár egészben, akár levet facsarva belőle frissítő, tápanyagban dús, értékes élelmiszer. A szőlő a szervezet számára közvetlenül is felhasználható cukrot - szőlőcukrot - tartalmaz, ezért kúraszerűen is ajánlható vérszegény, legyengült szervezet számára, daganatos betegségek, székrekedés, aranyér, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként és női betegségekre is.

Szőlőmagolaj

szőlőolajA szőlő magjait kipréselve azokból igen finom, nagyon halvány, szinte semleges ízű olaj nyerhető. Ez az egészséges folyadék rendkívül gazdag többszörösen telített zsírsavakban. Főzésre is használható, de legízletesebb természetes állapotában például salátaöntetként alkalmazva. (Majonéz készítésére is kiváló.)

A könnyű olajat az aromaterápiában hordozóolajként használják. A bőr könnyen beissza, valamennyi bőrtípus ápolására kiváló (testápolóként és masszázsolajként is), enyhe összehúzó hatása erősíti és feszessé teszi a bőrt. Minden alapolajjal társítható, különösen frissítő illóolajok gyakori vivőanyaga.

Források:

wikipedia
mindmegette.hu
vital.hu